Paprika kao lek

Paprika se u našoj ishrani mnogo koristi tokom cele godine, kao sveža, kisela, zamrznuta ili sušena. U pogledu energetske i hranljive vrednosti postoje izvesne razlike između pojedinih sorti. Pre svega, razlika je između crvene i zelene paprike. Paprike crvene boje imaju znatno veću energetsku i hranljivu vrednost od onih zelene boje. Takođe, ako su plodovi paprike veći i mesnatiji, utoliko je i njihova hranljiva vrednost veća i obrnuto.Od osnovnih hranljivih sastojaka sveža paprika sadrži najviše ugljenih hidrata. Crvena ima 8%, a zelena 5,3%. Energetska vrednost 100g jestivog dela sveže crvene paprike iznosi 176,2 Kj ili 42 Cal, a zelene 117,2 Kj ili 28 Cal što je za trećinu manje.




Vitamini

U 100 g jestivog dela crvene paprike ima: 0,65 mg karotina, 0,08 mg vitamina B1, 0,08 mg vitamina B2 i oko 1 mg niacina.

U 100 g zelene paprike ima: 0,18 mg karotina, 0,04 mg vitamina B1, 0,05 mg vitamina B2 i oko 0,9 mg niacina.

Ono po čemu se paprika posebno izdvaja i ceni je količina Vitamina C. Jedino sveži listovi peršuna imaju više vitamina C nego paprika. Količina vitamina C u 100 gr paprike u zavisnosti od veličine i sorte iznosi od 50 do 250 gr što je prosečno 150 gr, odnosno dva do tri puta više nego što ima u 100 gr limuna!

Jedino po čemu se ne ralikuju zelena i crvena paprika je u količini vitamina C što znači da je svejedno koju ćete papriku konzumirati što se tiče vitamina C.

Raspored vitamina C u plodu nije ravnomeran. Najviše vitamina C ima u donjem delu paprike koji se nalazi do repeljka pa treba paziti prilikom čišćenja da se ovaj deo što manje odbaci.

Nekada se smatralo da ljuta paprika ima više vitamina C nego slatka, što je zabluda. Količina pomenutog vitamina ne zavisi od ljutine već od sorte i stepana zrelosti ploda.





Kada je reč o vitaminu C, treba napomenuti da je nepostojan i da se brzo razgrađuje delovanjem toplote, kiseonika i sunčeve svetlosti. Da bi se vitamin C što bolje očuvao potrebno je pre svega, koristiti što svežiju papriku, odnosno da što manje vremena protekne od branja do upotrebe. Stajanjem paprike na toplom mestu dolazi do manjeg ili većeg gubitka vitamina C.
Lekovita svojstva paprike

Moglo bi se reći da svako ko u ishrani koristi papriku ima jednog čuvara zdravlja više. Količina vitamina C je toliko velika da je dovoljna samo jedna paprika dnevno da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za tim vitaminom.

Paprika sadrži sastojak Citrin koji povoljno deluje na cirkulaciju krvi, smanjuje propustljivost kapilara i povećava njihovu elastičnost, zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od arterioskleroze i poremećaja u krvotoku.

Ljuta paprika zbog sastojka Kapsaicina podstiče lučenje probavnih sokova, čime se istovremeno pojačava apetit i poboljšava varenje. Naravno, sa ljutom paprikom ne treba preterivati jer može dovesti do pojave gastritisa.

Smatra se da kura sa paprikom, pod nadzorom lekara može da se koristi u lečenju narkomanije i alkoholizma.

Izvor: http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar