Vrlo stari i vrlo jednostavan recept za DOMACI KEKS





Sastojci

     30 dag glatkog brašna
     15 dag maslaca
     2 jaja
     15 dag šećera
     1 vanilin šećer
     1/2 vrećice praška za pecivo
     prstohvat soli
     po želji 1 žlica kakaa ili čokolade u prahu




Priprema

    1.
    U brašno umiješati prašak za pecivo, dodati sol, šećer pomiješan sa vanilin šećerom, jaja i na listiće narezani margarin (maslac) pa sve umiješati u glatko tijesto. Kod miješanja po potrebi dodati brašna ili nekoliko kapi vode.
    2.
    Prije šezdesetak, pa i više godina, to se radilo ovako. Na stoj za mljevenje mesa stavio se nastavak za profiliranje keksa. Obzirom da sam sačuvala taj nastavak i mali stroj za mljevenje mesa od moje mame, danas sam za sve vas radila kekse na ovaj stari način. Strojem za mljevenje mesa tijesto se protiskuje kroz željeni profil.
    3.
    Ako želite dvobojne kekse, podijelite tijesto na dva dijela pa u jedan dio umijesite kakao ili čokoladu.
    4
    Kekse možete raditi u raznim oblicima
    5.
    Nožem odrezati na željenu dužinu.
    6.
    Odlagati na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i peći u pećnici na temperaturi od 175°C , 12 do 15 minuta, ovisno o debljini oblika keksa.
    7
    Domaće kekse možete izraditi i sa okusom vanilije po ovom receptu

Izvor: coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar