Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.
Sastojci
• Za biskvit:
• 75 g šećera
• 1 vrećica Vanilin šećer Dolcela By Podravka
• 145 g maslaca
• 6 jaja
• 150 g čokolade za kuhanje
• prstohvat soli
• 50 g šećera u prahu
• 150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
• 1 žličica Praška za pecivo Dolcela
• Za premaz:
• 200 g Džema marelica Podravka By Podravka
• Za glazuru:
• 60 g maslaca
• 200 g čokolade za kuhanje
Priprema
Vrijeme pripreme:
105 min
Težina:
Složeno
1. U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.
2. Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući.
3. Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite.
4. Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu.
5. Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.
6. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.
7. Džem zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu džema prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta.
8. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
9. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.
Posluživanje
Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.
Savjet
Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar