Sacher torta - najpoznatija torta na svijetu !

Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.


Sastojci
Za biskvit:
75 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer Dolcela By Podravka
145 g maslaca
6 jaja
150 g čokolade za kuhanje
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
Za premaz:
200 g Džema marelica Podravka By Podravka
Za glazuru:
60 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje


Priprema

Vrijeme pripreme:
105 min

Težina:
Složeno

1. U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.
2. Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući.
3. Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite.
4. Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu.
5. Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.
6. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.
7. Džem zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu džema prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta.
8. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
9. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.


Posluživanje
Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.


Savjet
Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.

Izvor: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar