ĐULBASTIJE - jako ukusno jelo !
Sastojci
Broj osoba:
6 osoba
• đulbastije:
• 500 gr mljevene junetine
• 400 gr krompira
• 3 manje glavice luka
• 2 čena češnjaka
• 2 kašike brašna
• 1 jaje
• po ukusu so,biber,vegeta
• bešamel:
• malo putera
• 2-3 kašike brašna
• 500 ml mlijeka
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• malo soli,bibera
• komadić sira,po želji
Priprema
Vrijeme pripreme:
40 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1. Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
2. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice...
3. ...i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
4. Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
5. U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
6. Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar