Žuti noćurak, lekovita svojstva i recept za ulje

Žuti noćurak (Oenothera biennis) je zeljasta lekovita biljka. Naziva se još i noćni cvet, zbog toga što se njegovi žuti cvetovi otvaraju samo noću. Može da se sretne i pod imenima: noćna jagorčevina, pupoljka, pupoljica… Prevod njegovog latinskog imena je lovac na vino. Smatra se da pomaže kod alkoholizma. Prapostojbina je Južna Amerika, gde su ga Indijanci koristili u lečenju, dok se danas nalazi gotovo svuda.




Stabljika je uspravna i prekrivena sitnim dlačicama. Prve godine izraste samo rozeta, koja se širi po tlu, a tek druge godine stabljika koja može da naraste do 130 cm. Listovi su dugi oko 10 cm, prekriveni dlačicama. Pri dnu stabljike su crvenkasti, a na sredini i vrhu zelene boje. Cvetovi su široki oko 3 cm, svetlo žute boje, javljaju se na vrhu biljke. Noću privlače razne ineskte svojim jakim i prijatnim mirisom, kao i noćne leptire koji su zaslužni za oprašivanje. Noćurak cveta od juna do spemtebra, a zanimljivo je da jedan cvet cveta samo jednu noć, ujutru uvene i na njegovom mestu izraste novi. Koren je vema razgranat i vretenast.

Seje se krajem avgusta. Noćurak uspeva na svom zemljištu, ali najbolje na plodnim zemljištima kao što je ilovača. Potrebno je navodnjavati, ali bi zemljište trebalo biti propusno tj da ne zadržava vlagu. Potrebna je osnovna obrada zemljišta do dubine 1,5 cm. Ako se poseje dublje, biljka može da ne proklija. Da bi izrastao što veći koren u stadijumu rozete, potrebno je đubriti fosfatom, a u proleće kada biljka počne da raste, potrebno je upotrebiti mineralno đubrivo. Od velikog je značanja čišćenje od korova. Za veći porast biljke upotrebljava se azot. Noćurak je otporan što se tiče štetočina, jedino je potrebno prskanje protiv pepelnice. Žetva se vrši kada mahune na donjoj polovini stabljike dobiju braon boju. One se poseku i ostave da se potpuno osuše. Koren se vadi u jesen, suši se i seće na manje komade.

Svi delovi biljke su lekoviti i hranljivi. Seme se najčešće koristi kao začin, koren može sirov, kuvan i u salatama. Cvetovi i listovi su najlekovitiji.

Noćurak je najvieći izvor gama-linoleinske kiseline. Ova kiselina spada u grupu esencijalnih, što znači da se mora uneti hranom jer je sam organizam ne proizvodi. Ona jača imuni sistem, utiče na regulaciju hromona i štiti ćelije od starenja. Noćurak je bogat i vitaminom F.
ULJE ŽUTOG NOĆURKA
Ulje žutog noćurka recept

Kako se pravi ulje žutog noćurka?

Žuti noćurak se najviše koristi za proizvodnju ovog veoma lekovitog ulja. Pored gama-linoleinske kiseline, ulje sadrži i alfa-linoleinsku koja blagotvorno deluje na mozak i kardiovaskulrni sistem.





Koristi se za:

    Za regulaciju menstruacije i PMS tegoba – najčešča upotreba
    protiv ekcema, akni, psorijaze i drugih kožnih problema – regulišu lučenje sebuma
    smanjenje krvnog pritiska
    regulaciju šećera
    hiperaktivnost kod dece
    glavobolju
    ublažavanje bolova u zglobovima
    negu noktiju i kose – sprečava pucanje noktiju i opadanje kose
    kod alkoholizma – sprećava nastanak krize i ima antidepresivno dejstvo

Ulje se danas može kupiti ali ga možete i sami napraviti i to veoma lako. Bočicu napuniti sa cvetovima i preliti što kvalitetnijim maslinovim uljem do vrha. Ostaviti par nedelja na suncu pa procediti.

Ulje od semena – 5 kašika semena noćurka izgnječiti i preliti sa 2 dl bademovog ulja. Ostaviti da stoji 10 dana, ali ga svakodnevno mućkati. Procediti.

Mešavina protiv akni – Pomešati 4 kapi eteričnog ulja od bušina, 6 kapi eteričnog ulja šargarepe, 8 kapi eteričnog ulja kamilicei 5 ml ulja noćurka . Dva puta dnevno utrljavati na lice.

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, onima koji pate od epilepsije ili su na nekoj hormonskoj terapiji.

Noćurak se još koristi i kao čaj, kao hrana, losion, kupka…
ČAJ OD LISTOVA NOĆURKA

Koristi se kod kašlja, prehlade, gripe, astme i dijareje.

    Kašičicu usitnjenih listova preliti sa 2,5 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 10 min, procediti i piti tri puta dnevno.

LOSION ZA KOSU i KOŽU

Losion kotistiti kod ekcema i bubuljica, protiv opadanja kose utrljavanjem u koren dlake.

    Pomešati dve kašike usitnjenih cvetova i dve kašike usitnjenih listova noćurka, i preliti sa 0,5 dl jabukovog sirćeta. Dobro promućkati, i ostaviti da stoji 15 dana. Svaki dan malo promućkati. Procediti, i dosuti 1,5 dl destilovane vode.

KUPKA OD STABLJIKE, LISTOVA I CVETOVA

Kupka blagotvorno deluje ne kožne probleme a ujedno opušta i smiruje.

    Pomešati veću količinu stabljika, listova i cvetova i ostaviti u hladnoj vodi da prenoći. Zagrejati do ključanja i dodati vodi za kupanje.

KOREN PROTIV DEPRESIJE

Koren noćurka ima antidepresivno dejstvo i pomaže pri odvikavanju od alkohola umanjujući nastanak krize.

    Potrebno ga je očistiti i iseckati na kolutove, i skuvati u slanoj vodi ili biljnoj supi.
    Može se i začiniti sirćetom sa malo ulja i poslužiti kao salata.
    Preporuka – dodajte turšiji koren noćurka

NOĆURKOVO MLEKO

Dve kašike cveta i dve kašike lista noćurka preliti sa 2,5 dl mleka i kuvati pola saza. Ostaviti da odstoji još pola saza, procediti. Tečnost koju smo dobili istovremeno zagrejati sa 1 dl ulja noćurka i kada je sve toplo, mleko polako umešati u ulje. Na kraju dodati jednu kašiku limunovog soka.


Izvor: http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar