Čokoladna torta s bananama i karamelom



Čokoladna torta s bananama i karamelom

Biskvit
4 jaja
200 g šećera
70 g maslaca
70 g tamne čokolade
60 ml mlijeka
60 ml kipuće vode
1 žličica arome vanilije
200 g oštrog brašna
40 g kakaa u prahu
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Za natapanje biskvita
100 ml mlijeka
2 žlice ruma




Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje, a stranice namastite.
Čokoladu i maslac rastopite na pari. Brašno pomiješajte sa kakaom, solju i praškom za pecivo. Razdvojite žutanjke i bjeljanjke.
Žutanjke pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte vaniliju, otopljeni maslac i čokoladu, mlijeko i vruću vodu. Dobro izmiksajte da se smjesa izjednači. U nekoliko navrata u smjesu prosijte brašno te ga mikserom umiješajte. Bjeljanjke istucite u čvrst snijeg pa ih nježno umiješajte u biskvitnu smjesu.
Smjesu izlijte u pripremljen kalup i pecite oko 40 minuta. Pečeni biskvit dobro ohladite, a potom ga vodoravno prerežite na tri jednaka dijela.

Krema od čokolade i banane
400g banana
400ml slatkog vrhnja
150g tamne čokolade
2 žlice ruma

Postupak:
Banane izmiksajte u pire. Dodajte im otopljenu čokoladu i rum i sjedinite. Slatko vrhnje  istucite u šlag te ga umiješajte u smjesu čokolade i banane.

Krema od karamele
250g krem sira
200ml slatkog vrhnja
100g gustog karamel umaka (recept slijedi)




Postupak:
Mikserom izradite krem sir i karamel umak. Dodajte slatko vrhnje i sve zajedno tucite na najvećoj brzini dok vrhnje ne očvrsne i krema ne postane konzistencije pogodne za upotrebu.

Karamel umak
(za 100g umaka)
100g šećera
2 žlice vode
2 žlice (30g) maslaca
60ml slatkog vrhnja

Postupak:
Vodu i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi i ne karamelizira. Kada smjesa postane zlatko-smeđe boje, maknite lončić s vatre i dodajte maslac. Miješajte dok se sasvim ne otopi. Na kraju umiješajte slatko vrhnje. Karamel umak ohladite na sobnu temperaturu prije upotrebe. Hlađenjem umak postaje gušći.

Sastavljanje torte:
Na tacnu položite donji biskvit i prelijte ga mješavinom mlijeka i ruma te premažite jednom tećinom kreme od čokolade i banane. Na kremu položite drugi biskvit, natopite ga i premažite drugom trećinom čokoladne kreme. Tortu završite posljednjim biskvitom kojeg ste također natopili mlijekom. Tortu izvana premažite kremom od karamele i po želji ukrasite nasjeckanom čokoladom ili karameliziranim lješnjacima. Tortu stavite u hladnjak na najmanje 2 sata prije posluživanja.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar