Pinca (Sirnica)
Pinca (Sirnica)
Sastojci:
20g svježeg kvasca
1 žlica šećera
200ml toplog mlijeka
500 g brašna
1 žličica soli
75 g maslaca, otopljenog
3 žumanjka
75 g šećera
2 vanilin šećera
korica 1 limuna
korica 1/2 naranče
60 g grožđica
1 žlica ruma
1 jaje za premazivanje
Postupak:
U maloj posudi pomiješajte razmrvljeni kvasac, žlicu šećera i polovicu toplog mlijeka pa ostavite na toplom da se diže. Grožđice prelijte rumom i ostavite da nabubre.
U posudi stajaćeg miksera pomiješajte brašno i sol. Dodajte dignuti kvasac, otopljeni maslac, ostatak mlijeka, žumanjke, šećer, vanilin šećer te koricu limuna i naranče. Miješajte navedene sastojke na srednjoj brzini nastavcima za tijesto (spirale ili kuka) dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Dodajte grožđice i rum, smanjite brzinu i miješajte još 4-5 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto. Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u zdjelu premazanu s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže 2 sata.
Dignuto tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu plohu i nekoliko ga puta udarite rukama da istisnete zrak. Podijelite ga na dva jednaka dijela i svaki dio oblikujte u kuglu. Pince premijestite na lim obložen papirom za pečenje i premažite razmućenim jajetom. Ostavite ih da se dižu sat vremena, a potom ih ponovo premažite jajetom i ostavite na toplom još sat vremena.
Ugrijte pećnicu na 180°C. Pince posljednji put premažite jajetom. Vrhom oštrog noža površinu svake pince zarežite u obliku križa. Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Pečene pince ohladite na sobnu temperaturu i čuvajte ih zamotane u kuhinjsku krpu.
Nema komentara:
Objavi komentar