Kolač breskvice



Detaljan recept kako korak po korak možete napraviti popularni kolač breskvice.




Sastojci

    2 jaja
    2 dcl šećera
    1 dcl otopljene masti
    ½ praška za pecivo
    350 gr brašna
    5 žlica marmelade
    0,5 dcl ruma
    crvena boja u prahu
    kristalni šećer




Način pripreme

    Prvo treba izmješati jaja sa šećerom i masti.
    Posebno pomješati brašno i prašak za pecivo.
    Sve zajedno sjediniti, dobro je kada se izmjesi to što se ne ljepi za prste.
    Napraviti iz većeg valjka manje valjčiće koje treba izrezati da se dobiju jednake kuglice veličine oraha.
    Kuglice slagati na tepsiju u razmaku jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe, prethodno staviti masni papir.
    Staviti peći u zagrijanu rernu na 200 stupnjeva 13–15 minuta, paziti da ne porumene (ako vrlo malo i porumene ne smeta).
    Kada se ohlade šiljastim nožem treba ih izdubiti što je više moguće.
    Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje.
    Pomješati sa marmeladom i rumom.
    Puniti malom žlicom breskvice i lijepiti ih.
    Ako imate boju u prahu možete na vrh noža rastopiti je u 1 dcl vode.
    Umakati breskvice u boju i slagati na tacnu.
    Kada se nakupilo oko 10–tak breskvica treba umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija.
    Tako nastaviti sa ostatkom breskvica dok se sve ne završi.

SAVJETI:

    Preporučuje se slagati po 10–tak breskvica da se previše ne sasuše, a opet ako se odmah umaču previše natapaju šećer, tako da treba pratiti ovaj redoslijed.
    Meni su se na prvu učinile malo mekane na dijelu gdje sam umakala, ali mi se poslije stvrdnulo baš kako treba biti.
    Ako se desi da malo više napunite breskvice i ostanete bez smjese za punjenje, možete se poslužiti sa mljevenim keksom koji pomješate sa marmeladom i rumom.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar