GRČKA TORTA






 Sastojci:
Za jednu koru (napraviti 2 ovakve kore):

    7 belanaca
    14 kašika šećera
    7 kašika mlevenih oraha
    7 kašika mlevenog keksa

Fil:

    1 l mleka
    14 žumanca
    200 gr šećera u prahu
    5 kašika brašna
    2 kašike gustina
    1 vanilin šećer
    1,5 maslac ili magarin ( 375 gr)
    200 gr izmrvljenog keksa, plazma ili petit
    200 gr sitno seckane obične Milke
    200 gr mlevenih ili seckanih oraha, ja stavljam mlevene

I još:

    šlag krem od čokolade za ukrašavanje





Priprema:

    Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati orahe i keks, te lagano izmešati.
    Ako pravite okruglu tortu, peći u kalupu prečnika 27 cm. Ako pravite četvrtastu, peći u plehu dimenzija 22×30 cm.
    Ivice kalupa i dno malo nauljiti, staviti papir za pečenje i sipati smesu.
    Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Kada se ohladi, odvojiti papir.

Fil:

    Žumanca, šećer, brašno, gustin, vanilin šećer i malo mleka odvojenog od litre izmešati da se dobije glatka smesa bez grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva.
    Kada prokuva, zakuvati smesu od žumanaca, smanjiti temperaturu i kuvati nekoliko minuta.
    Ostaviti da se skroz ohladi, staviti preko najlon foliju da se ne uhvati korica.
    Maaslac penasto umutiti, dodavati postepeno fil stalno muteći mikserom većom brzinom.
    Dodati keks, orahe i čokoladu, ručno izmešati i filovati tortu.
    Ostaviti preko noći u frižider da se lepo stegne i da se sjedine ukusi.

Torta je velika i pogodna je za veća slavlja.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar