Todine zvrk tikvice
Sastojci
4 kom tikvica
3 kom jaja
150 gr feta sira
1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake
1 kasika brasna
so i bijeli biber
Priprema
1. Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice.
2. Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.
3. Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni.
Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!
Posluživanje
Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka.
Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!
Nema komentara:
Objavi komentar