Todine zvrk tikvice





 Sastojci

    4 kom tikvica
    3 kom jaja
    150 gr feta sira
    1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake
    1 kasika brasna
    so i bijeli biber





 Priprema

    1.    Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice.
    2.    Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od  polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.

   
    3.    Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni.

    Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!

   

Posluživanje

Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka.

Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar