GIHT – UZROCI, LIJEČENJE…
U oko 90 posto svih slučajeva, giht prevladava kod muškaraca starijih od 40 godina i žena u menopauzi. “Epizoda” se često događa preko noći, te unutar 12 do 24 sata, postoji jaka bol i oticanje u zahvaćenom zglobu. Epizoda obično traje oko pet do 10 dana.
Iako je točan uzrok nepoznat, giht može biti uzrokovan:
• genetskim defektom u metabolizmu, što uzrokuje hiperprodukciju i zadržavanje mokraćne kiseline
• oštećenjem bubrega što sprječava normalno uklanjanje mokraćne kiseline
• tiacid diuretičkim lijekovima (vodenim pilulama) koje se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka i srčanog udara
• bolestima krvnih stanica i krvotvornih organa, određenim vrstama raka i psorijazom
• faktorima iz okruženja, kao što su gojaznost, alkoholizam i prehrana bogata purinima.
Epizoda gihta može biti izazvana:
• pijenjem previše alkohola
• jedenjem previše pogrešne hrane
• operacijom
• iznenadnom, teškom bolesti
• brzom prehranom
• ozljedom zgloba
• kemoterapijom
Liječenje
Iako nema lijeka, većina ljudi sa gihtom može ga držati pod kontrolom i voditi normalne živote. Liječenje se može sastojati iz jednog ili kombinacije postupaka. Nesteroidni antiinflamatorni (protuupalni) lijekovi (NSAIL) sprječavaju stvaranje prostaglandina, tvari koje uzrokuju upalu i bol. Uzimaju se oralno uz visoki oprez pri doziranju sve dok postoje simptomi, te tri ili četiri dana poslije toga. Postoji mnogo NSAIL.
Mogući izbor lijekova uključuje tenoksikam, diklofenak ili indometacin. Kolhicin, derivat jesenskog šafrana, koristi se za liječenje gihta tisućama godina. Ovaj lijek olakšava bol i oticanje, te može pomoći u sprečavanju budućih napada. Iako je visoko efektivan, više nije prvi izbor liječnika zbog njegovih potencijalnih neugodnih nuspojava. Ukoliko zakaže učinak NSAIL ili kolhicina, u uznapredovalom stupnju bolesti mogu se koristiti kortikosteroidi. Alopurinol zaustavlja proizvodnju mokraćne kiseline i to je lijek koji se najčešće koristi u dugoročnom liječenju starijih pacijenata i onih sa visokim stupnjem izlučene mokraćne kiseline.
Promjene u prehrani
Neki ljudi mogu imati koristi ako reduciraju hranu bogatu purinom. To uključuje pivo i druge alkoholne napitke, inćune, sardine (u ulju), riblju ikru, haringe, kvasac, iznutrice (jetra, bubrezi), grahorice (na primjer, sušeni grah, grašak i sojina zrna), mesne prerađevine, bistre juhe, umake, gljive, špinat, šparoge, cvjetaču i perad. Gubitak težine može pomoći smanjenju stupnja mokraćne kiseline kod ljudi prekomjerne težine.
(receptinadlanu)
Nema komentara:
Objavi komentar