E, onda su tu brzinske pokladnice, usput punjene i tako meke i slasne….
Sastojci
Pokladnice
4 kom žutanjaka
prstohvat soli
3 dag šećera
1/4 litre mlakoga mlijeka
1 žlica ruma
sok od 1/2 limuna
5 jušnih žlica ulja
2 dag svježega kvasca
60 dag brašna (oštro) (Podravka tip 400)
Nadjev
20 dag
svježeg kravljega sira
2,5 dl slatkog vrhnja
3 - 4 žlice šećera
1 paketić vanilin šećera (Dolcela)
1/2 žlice limunovog soka
Ostalo
1 litra ulja za prženje
Priprema
Pokladnice
1. Žutanjke i šećer izmješajte, dodajte manji dio mlijeka, rum, sol, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve još jednom dobro izmješajte.
2. Pripremljenu smjesu ostavite na toplom da odstoji oko 20 minuta.
3. Nakon toga u posudu postepeno dodavajte brašno i ostatak mlijeka te miješajte mikserom sa spiralama sve dok tijesto ne postane glatko i gustoće kao za orehnjaču.
4. Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 1 cm debljine te režite krugove kalupom za pokladnice kojeg prije rezanja gurnite u brašno.
5. Pokladnice prenesite na malo pobrašnjeni stolnjak, a ostatak tijesta slobodno premijesite malo ga lupajući o podlogu te izrezujte pokladnice dok imate tijesta.
6. Ostavite pokladnice 20 minuta pokrivene na toplom mjestu kako bi narasle.
7. Zagrijte ulje da bude toplo (imam el. štednjak sa regulatorom topline do 9, a pokladnice pečem na br.5, znači malo iznad pola).
8. Stavite odjednom po 3 ili 4 komada i to obavezno gornju stranu pokladnice stavite u ulje, pokrijte posudu poklopcem i pržite ih 4 minute. Nakon toga maknite poklopac, okrenite pokladnice lagano vilicom u jednom potezu i pržite ih s druge strane također 4 minute.
9. Pržene pokladnice izvadite rupičastom lopaticom i stavite na papirnate ubruse (3-4 komada) kako bi upili suvišnu masnoću.
10. Kada su lagano prohlađene punite ih nadjevom špricom za kekse ili ukrašavanje torti s nastavkom koji ima duži tuljac (kako biste ih lakše proboli).
Nadjev
1. Izmješajte mikserom kravlji sir sa šećerom. Posebno umutite slatko vrhnje kojem dodajte vrećicu vanilin šećera i limunov sok.
2. Sjedinite obje smjese i punite pokladnice.
Posluživanje
Znam da je Coolinarika “poludjela” od pokladnica – krafna- krofni… ovih dana, a ovaj recept dajem isključivo radi skraćenog vremena pripreme ali i nadjeva koji je lagan poput paučine.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar