Ovo je jedan starinski recept, smatra se da potiče s početka 20-og veka. Ne pravim je često jer moji ukučani i nisu ljubitelji oraha, ali ove godine sam je spremila za Novu godinu.
Sastojci
POTREBNO JE ZA KORU
5 jaja
5 kašika šečera
1 kašika brašna
6 kašika mlevenih oraha
ZA PRVI NADEV
250 ml mleka
2 kašike šečera
200 g mlevenih oraha
5 žumanaca
5 kašika šečera
sok i kora od pomorandže
100 g čokolade za kuvanje
150 g putera
ZA DRUGI NADEV
5 belanceta
5 kašika vode
10 kašika šečera
Način pripreme
Umutiti dobro 5 belanceta, dodati 5 kašika šečera, mutiti dalje, zatim dodati 5 žumanaca, mutiti dalje da se masa izjednači, zatim dodati jednu kašiku brašna i 6 kašika oraha.
Sve izmešti, pa sipati u okrugli kalup za tortu u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 ( sa ventilatorom ) i peči oko 25 minuta.
Zagrejati 250 ml mleka sa dve kašike šečera, dodati 200 g oraha i mešati kratko vreme.
Posebno umutiti 5 žumanca sa 5 kašika šečera i to staviti u prohladjeno mleko sa orasima i izmešati.
U to dodati sok i narendanu koru od jedne pomorandže, otopljenu čokoladu i lagano promešati.
Na kraju dodati 150 g umučenog putera. Masu izjednačiti i premazati koru od torte.
Premaz
5 kašika vode i 10 kašika šečera ukuvati da dobijete sirup gušći nego za slatko, pa lagano sipati u dobro umućenih 5 belanceta, neprekidno muteći. Mutiti sve dok se samo ne ohladi. Ako žurite, stavite činiju u kojoj mutite u hladnu vodu sa ledom.
Ohladjenim premazati tortu.
Nema komentara:
Objavi komentar