Vasina torta

Ovo je jedan starinski recept, smatra se da potiče s početka 20-og veka. Ne pravim je često jer moji ukučani i nisu ljubitelji oraha, ali ove godine sam je spremila za Novu godinu.






Sastojci

POTREBNO JE ZA KORU

    5 jaja
    5 kašika šečera
    1 kašika brašna
    6 kašika mlevenih oraha

ZA PRVI NADEV

    250 ml mleka
    2 kašike šečera
    200 g mlevenih oraha
    5 žumanaca
    5 kašika šečera
    sok i kora od pomorandže
    100 g čokolade za kuvanje
    150 g putera

ZA DRUGI NADEV

    5 belanceta
    5 kašika vode
    10 kašika šečera







Način pripreme

    Umutiti dobro 5 belanceta, dodati 5 kašika šečera, mutiti dalje, zatim dodati 5 žumanaca, mutiti dalje da se masa izjednači, zatim dodati jednu kašiku brašna i 6 kašika oraha.
    Sve izmešti, pa sipati u okrugli kalup za tortu u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
    Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 ( sa ventilatorom ) i peči oko 25 minuta.
    Zagrejati 250 ml mleka sa dve kašike šečera, dodati 200 g oraha i mešati kratko vreme.
    Posebno umutiti 5 žumanca sa 5 kašika šečera i to staviti u prohladjeno mleko sa orasima i izmešati.
    U to dodati sok i narendanu koru od jedne pomorandže, otopljenu čokoladu i lagano promešati.
    Na kraju dodati 150 g umučenog putera. Masu izjednačiti i premazati koru od torte.

Premaz

    5 kašika vode i 10 kašika šečera ukuvati da dobijete sirup gušći nego za slatko, pa lagano sipati u dobro umućenih 5 belanceta, neprekidno muteći. Mutiti sve dok se samo ne ohladi. Ako žurite, stavite činiju u kojoj mutite u hladnu vodu sa ledom.
    Ohladjenim premazati tortu.

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar