10 PREDNOSTI BROKOLIJA ZA ZDRAVLJE

Brokoli je bogat hranljivim materijama. 100 grama brokolija će obezbediti više od 150% preporučenog dnevnog unosa C vitamina. Pored toga, takođe je bogat vitaminima A i K, vitaminima B kompleksa, gvožđem, magnezijumom, cinkom, hromom, bakrom, kalijumom, fosforom, proteinima, vlaknima i fitojedinjenjima.

10 RAZLOGA DA POČNETE DA KONZUMIRATE BROKOLI

1 – Smanjuje rizik od raka

Hemijski sastav brokolija je vrlo kompleksan što otežava da se tačno odredi koje jedinjenje pruža zaštitu od raka. Stručnjaci se slažu da brokoli sadrži supstance koje smanjuju rizik od raka debelog creva, raka prostate, raka dojke i dr.

Jedinjenja u brokoliju se na sledeće načine bore protiv raka:

    Povećavaju enzime koji pomažu telu da se oslobodi od štetnih i kancerogenih materija.
    Ubijaju abnormalne ćelije.
    Pomažu organizmu prilikom oksidacije, procesa koji može uticati na mnoge hronične bolesti na ćelijskom nivou.

Neki stručnjaci kažu da male količine klice brokolija su isto toliko efikasne u borbi protiv raka kao i velika količina zrelog brokolija. Preporučuje se da brokoli konzumirate u sirovom stanju, jer tada sadrži više hranljivih materija. Kuvanjem brokolija smanjujete njegove prednosti, jer se tako mogu uništiti određena jedinjenja korisna u borbi protiv raka.





2 – Sadrži moćne antioksidanse

Antioksidansi u brokoliju smanjuju rizik od oksidacionog stresa u organizmu. Ove hranljive materije sprečavaju prekomerno stvaranje visoko reaktivnih molekula koji sadrže kiseonik i koji povećavaju hronične upale i rizik od raka.

3 – Pomaže u detoksikaciji organizma

Određena jedinjenja u brokoliju poboljšavaju funkciju jetre, tako što olakšavaju izlučivanje stranih supstanci. Na primer, ako pijete kafu i jedete brokoli i prokelj, jetra brže otklanja kofein iz organizma.

4 – Jača zdravlje očiju

Brokoli je bogat vitaminom B2. Ovaj vitamin pomaže da se oči prilagode svetlosnim promenama. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do raznih upala oka, do zamućenosti vida i naprezanja očiju. Istraživanja su pokazala da adekvatna konzumacija vitamina B2 pomaže u sprečavanju katarakte ili usporava njen napredak.

5 – Usporava proces starenja

Naučna istraživanja pokazuju da hranljive materije koje sadrži brokoli mogu podmladiti imuni sistem dovoljno da štiti organizam od najčešćih bolesti starenja kao što su artritis, Alchajmer i kardiovaskularna oboljenja. Takođe služe i za održavanje zdravlja kože i smanjuje pojavu bora.

6 – Jača kardiovaskularni sistem i smanjuje nivo holesterola

Jedna od najčešćih preporuka za snižavanje holesterola je da se unosi dovoljna količina hrane bogate vlaknima, a brokoli je jedna od njih. Ukoliko konzumirate brokoli kuvan na pari, smanjujete rizik od pojave tromba.

7 – Sprečava osteoartritis

Ukoliko redovno konzumirate brokoli možete odložiti ili čak sprečiti osteoartritis. Moćna jedinjenja brokolija blokiraju destruktivne enzime koji oštećuju hrskavicu.

8 – Smanjuje upale

Brokoli ima antiinflamatorna svojstva. Naš organizam koristi upalu kako bi se zaštitio od štetnih agensa. Ovaj proces funkcioniše da bi se telo izlečilo od raznih bolesti i povreda. Ukoliko dođe do hroničnih upala, rizik od pojave određenih bolesti se povećava. Da biste sprečili hronične upale, preporučuje se ishrana bogata voćem i povrćem. Brokoli je odličan izbor jer sadrži supstance koje pomažu da budete otporni na upale.

9 – Jača zdravlje kostiju

Dobra vest za ljude koji ne mogu da piju mleko – mleko zamenite brokolijem jer i on jača kosti. Brokoli je izvor kalcijuma i vitamina K, a takođe je i veoma bitan u formiranju osteokalcina (proteina koji se nalazi u kostima).





10 – Pomaže kod dijabetesa

Jedna od dijetetskih preporuka za borbu protiv dijabetesa je da u ishranu uključite niskokalorične namirnice i namirnice bogate vlaknima. Porcija od jedne šolje brokolija sadrži 5 grama vlakana i 50 kalorija. Konzumacijom brokolija možete sprečiti oštećenja krvnih sudova izazvana dijabetesom.

Zamena za brokoli

Za osobe koje ne vole brokoli, ili žive u mestima gde ga ne mogu nabaviti, sledeće namirnice mogu poslužiti kao zamena za brokoli:

-kupus

-prokelj

-karfiol

-kelj

-Kineski kupus


Izvor: http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar