Tri recepta za najjednostavnije kore za kolače i torte

Da biste napravili kolač ponekad vam je potrebna samo dobra kora i malo voća. Mi vam donosimo tri recepta za kore za kolače sa kojima za čas možete pripremiti ukusan desert.





Sasvim jednostavna kora :

Iako su joj sastojci sasvim jednostavni iznenadiće vas kako je dobrog ukusa.
    4 jaja
    2 šolje (od 250 ml) šećera
    1 kašičica ekstrakta vanile
    2 ¼ šolje višenamenskog brašna
    2 ¼ kašičice praška za pecivo
    1 ¼ šolje mleka (malo masnijeg, recimo 2,8 % mlečne masnoće)
    10 kašika putera

U većoj posudi izmutite jaja električnim mikserom na najjačem oko 5 minuta dok se smesa malo ne zgusne i jaja ne dobiju svetlo žutu boju limuna. Postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postane lagano i izdašno, penasto. Dodajte i vanilu, a prethodno izmešano brašno i prašak za pecivo dodavajte kašiku po kašiku i mutite na najslabijoj brzini dok se sve ne sjedini.
U šerpici zagrejte mleko i puter dok se puter ne otopi, pa tu smesu postepeno dodavajte mešavini sa brašnom muteći lagano neprestano dok se sastojci ne sjedine.

Smesu sipate u nauljenu tepsiju približne veličine 30×20 cm. Pecite na 180C 30 do 356 minuta. Ostavite da se ohladi i kora je spremna.
Sa krem sirom :


Ovoj kori dodajte puding, sveže voće i umućen šlag i dobili ste ekstra kolač za vaše ukućane i goste. Možete ga i samo posuti šećerom u prahu.
    1 ½ šolja putera, omekšalog
    230 gr krem sira, omekšalog (malo ga izmutite mikserom posebno)
    3 šolje šećera
    6 jaja
    2 kašičice ekstrakta vanile
    1 kašičica ekstrakta limuna (ili malo svežeg limunovog soka ili korice)
    3 šolje višenamenskog brašna
    1/2 kašičice praška za pecivo
    1/4 kašičice soli

U većoj posudi izmutite puter, krem sir i šećer dok ne dobijete kremastu i izdašnu smesu. Dodavajte jaja (jedno po jedno) muteći mikserom. Mutite smesu još minut dva, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Dobijenu smesu sipajte u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 160C jedan ili 1,5 sat. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta, pre nego je izvadite iz tepsije.




Čokolada i banana kora:


    1/2 šolje putera, omekšalog
    1 ¼ šolje šećera
    2 jajeta
    1 ½ šolje izgnječenih banana (oko 3 banane srednje veličine)
    1/4 šolje kisele pavlake
    2 kašičice ekstrakta vanile
    1 ½ šolja višenamenskog brašna
    1 kašičica sode bikarbone
    1/4 kašičice soli

U većoj posudi penasto umutite puter i šećer, dodajte dva žumanceta, banane, kiselu pavlaku i vanilu. U posebnoj posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte kremastoj smesi. Lagano, muteći neprestano.
U drugoj posudi umutite belanjke dok ne dobijete čvrstu smesu, pa i to dodajte pripremljenoj smesi. Sve dobro izmešajte, pa prespite u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 180C 20 do 25 minuta. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta pre nego koru izvadite iz tepsije.

Izvor.lifepressmagazin.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar