Figaro - Kolač moje bake

Većina vas se sjeća ovog kolača a isto tako većina ga i danas priprema....




Sastojci:

Fil:
30 dg grubo sjeckanih oraha
3 jaja
30 dg šećera
25 dg margarina

Karamela:
30 dg šećera

Podloga:
2 manje oblatne





Priprema:

Za fil: u posudi dobro izmiješajte jaja sa šećerom i margarinom, dodajte nasjeckane orahe i stavite kuhati na laganu vatru štednjaka (uz neprestano miješanje) sve dok se ne zgusne. Istovremeno u dubljoj tavi, takoner na laganoj vatri, otopite šećer u karamelu (pazite da vam ne izgori). I fil, i karamela trebali bi biti gotovi otprilike u isto vrijeme. Fil maknite s vatre, te mu umiješajte otopljenu karamelu. Smjesu izlijte na oblatnu (na onu stranu gdje su širi kvadratići) i poklopite drugom oblatnom. Obzirom da se fila ne stvrdnjava odmah, koristim mali bakin trik sa krpom (najbolje su one od damasta jer nemaju dlačice). Prvo složite suhu krpu, na sredinu položite oblatnu sa širim kvadratićima prema gore (krajevi krpe moraju sa svih strana biti duži od oblatne), izlijete smjesu, lagano razmažete, poklopite drugom oblatnom i omotate krpom sa svih strana. Odozgo stavite uteg. Na taj način ćete postići da se oblatne dobro zalijepe za smjesu i da se ne odvajaju prilikom rezanja. Ostavite da se ohladi i stvrdne (najbolje preko noći) u nekoj hladnoj prostoriji. Kad se ohlade pažljivo odstranite krpu (jer se zalijepi), te režite štangice.

Izvor: extra24.net
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar