Kolač sa bananama i karamelom – recept



Jako ukusan kolač,meni posebnog ukusa moram priznati… Recept sam davno našla u jednom časopisu,pa sam ga riješila isprobati…


Sastojci

Kora:

    4 jajeta
    4 kasike šećera
    1 dl. ulja
    10 g. cimeta
    1 banana
    1 prašak za pecivo
    1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna.

Fil:

    300 g. šećera
    2 dl. slatke pavlake
    150 g. maslaca ili margarina
    200 g. šlaga u prahu
    2,5 dl. mlijeka
    4 banane.

Dekoracija:

    ribana čokolada



Priprema

Rernu zagrijte na 190°C.

Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)obložite sa papirom za pečenje,podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.

Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i p.za pecivo.Sve promešajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen).Ohladite.

Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.

U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zag.slatku pavlaku mješajuci svo vrijeme.

Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.

Sklonite sa šporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promješajte.

Ostavite da se karamel ohladi.

Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.

Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga,na kremu poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.

Po želji pomoću viljuške na par mijesta “išarajte”kolač da dobijete talase ili “šare” i pospite sa ribanom čokoladom.

Izvor: Coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar