SLANA TORTA


Ovakvu tortu je zgodno napraviti kao predjelo u nekim svečenim prilikama, zbog njezinog lijepog izgleda. Pogotovo je praktična jer se može napraviti dan ranije. Gosti će biti oduševljeni a domaćica zadovoljna. Ima prepuno slanih predjela istog naziva ali različitog sastava i načina pripremanja. Pa neka se i ovaj moj recept nađe među njima.



Sastojci

    Za crveni biskvit:
    425 ml pelata i žlica koncentrata rajčice
    6 kom jaja
    9 žlica brašna (oštrog)
    80 gr maslaca
    1 prašak za pecivo
    sol, origano

    Za zelenu filu:
    paketić smrznutih kopriva (ili špinata)
    250 ml vrhnja za kuhanje
    100 gr naribanog polutvrdog sira
    1-2 žlice pšeničnog griza
    2 žlice maslaca
    sol, češnjak

    Ostalo:
    300 gr narezane šunke




Priprema

    1.    Crveni biskvit: žumanjke i ispasirane pelate staviti u posudu za miksanje, dodati soli, origana, koncentata rajčice i razmekšanog maslaca i miksati dok se sadržaj ne zapjeni. U tu smjesu  sipati brašno pomijašano sa praškom za pecivo i na kraju lagano dodavati ranije napravljen snijeg od bjelanjaka. Sipati u namašćenu ili pek papirom obloženu tepsiju ili kalup za torte (ovisno da li hoćete četvrtastu ili okruglu tortu ... ja sam imala četvrtastu) i staviti peći 25-30 min na 180°C u prethodno zagrijanu pečnicu.
    Kad se ohladi prerezati ga na pola.

    Zelena fila: smrznute koprive (ili špinat) staviti topiti u posudu na maslac. Postepeno dodavati vrhnje za kuhanje. Kad prokuha, dodati sitno ribani polutvrdi sir, posoliti i začiniti sa češnjakom u prahu (ako se radi sa svježim, jako usitnjen dodati na maslac prije kopriva).
    Štapnim mikserom usitniti smjesu i prema tome koliko su bili vlažni kopriva ili špinat dodati 1-2 žlice pšeničnog griza, da se ugusti.

    2.    Pripremljena crvena kora od biskvita odmah se premaže toplom smjesom. Preko nje stave se listići šunke i odmah drugi red zelene file i na kraju drugi dio biskvita. Lagano se stisne, da ne ostane negdje šupljine i spremi u frižider. Najbolje preko noći da se svi sastojci dobro prožmu i da se torta može lijepo rezati.

    3.    Narezati i servirati sa nekom sezonskom salatom ili umakom na bazi majoneze ili jogurta.

    Izvor: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar