Torta ” ZA NJEGA"


Muzu rodjendan. Treba spremiti tortu. Nista lakse. Pomislih na njegovu omiljenu…keks tortu…ali…svaki put keks torta. Razmisljam malo i pomislim….Ma bolje da smislim nesto slicno a opet drugacije. Bolje da ja promenim tortu nego da njemu padne na pamet da promeni zenu :)))) I tako nastade ova torta sa njegovim omiljenim sastojcima…lesnici, cokolada, kafa…Dobro je proslo. Dopala mu se. A i da nije ne verujem da bi smeo to da kaze….hahahahahh




Sastojci

    Kore: 8 belanaca, 240 gr secera, najmanja ravna kasicica praska za pecivo, 3 kasike brasna (ostrog), 1 kasika mlevene crne kafe, 200 gr pecenih krupno mlevenih lesnika.

    Fil I : 8 zumanaca, 200 gr secera, 1 i po margarin.
    Fil II : 2 pudinga od vanile, 6 kasika secera, 600 ml mleka.
    Jos potrebno: 100 gr cokolade, 2 kasicice nes kafe, 200 gr slaga, kesica kapucina sa ukusom vanile.







Priprema

    1.    Belanca umutiti sa dodavanjem secera (kasiku po kasiku) dok se ne dobije cvrsta masa. Dodati prasak za pecivo, brasno, kafu (mlevenu) i lesnike. lagano promasati.
    2.    Od gore pomenute smese se dobiju dve kore koje se mogu peci odjednom. Uzeti veliki pleh od rerne. Iseci dva papira za pecenje i napraviti “kadice” za svaku koru posebno. Staviti obe “kadice” u pleh. Podeliti smesu i rasporediti na oba papira. Peci oko 30 min na 180 C.
    3.    Fil I : zumancima dodati secer i mesajuci kuvati na pari dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Dodati razmeksali margarin i dobro umutiti mikserom.
    4.    Fil II : staviti 500 ml mleka da provri a u posudi razmutiti secer i puding sa 100 ml mleka. Skuvati puding na uobicajen nacin. Ohladiti pazeci da se ne uhvati korica.
    5.    Sastaviti fil I i fil II. Sve doooobro sjediniti mikserom pa taj dobijeni fil podeliti na dva dela. Jedan ostaje zut a u drugi dodamo 50 gr cokolade i 2 kasicice rastopljene nes kafe u par kapi vrele vode. Izmesati tamni fil.
    6.    Tortu filovati. Kora-tamni fil-svetli fil pa opet tako jos jednom.
    7.    Umutiti 200 gr slaga u koji se doda kapucino(cvrsce) sa malo manje vode ili mleka nego sto je u uputstvu. Onih preostalih 50 gr cokolade istopiti sa malo ulja i vode kao za glazuru pa poprskati preko vec slagom premazane torte. Ukrasiti sa jos malo krupnije stucanih lesnika i to je to

    Izvor:  www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar