SAVRŠENA ČOKOLADNA TORTA KOJA PODSEĆA NA FERRERO ROCHER


Ovu tortu vec odavno radim i jako je dobra kao Ferrero al bez sira marscaponea...




Sastojci

    Biskvit:(24cm)
    6 jaja
    8 kasika secera
    6 kasika ulja
    6kasika mlijeka
    6 kasika brasna
    3 kasike kakaa(tamnog)
    1 prasak za pecivo
    Krema:
    200 gr cokolade sa ljesnjacima (cijelim)

    100 gr-200gr cokolade za kuhanje
    500ml vrhnja za slag
    Jos:
    100gr napolitanke od ljesnjaka
    4-5kasika nutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka
    Za natopiti biskvit:
    150ml mlijeka + 3kasike krasa

Priprema

    1.    Za biskvit pjenasto mutiti jaja i secer jedno 10 min dok ne pobjele.Prosijati brasno prasak za pecivo i kakao.Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brasna praska i kakaa.Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup oblozen papirom  i peci na 180 oko 25 min.Cackalicom provjeriti dali je pecen.
    2.    Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko cokolada ,a cokoladu sa ljesnjacima malo nozem usitniti ljesnjake po zelji.Ostaviti da se hladi i da se stisne.Najbolje kremu uraditi vecer prije da se stisne.
    3.    Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore,svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i krasa.

    U jednu vrecicu staviti ugrijanu nuttelu da se lakse razljeva pa odrezati vrh i isarati po biskvitu.
    Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevene napolitanke.
    Tako ponoviti i drugu koru i zadnju staviti malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku.
    Dekorisati po zelji.






Posluživanje
Ovaj biskvit je jako lijep i socan.Kremu radite ranije kako bi se lijepo stiskla.Za veci kalup povecajte mjesre.Umjesto nuttele mozete koristiti i neki drugi slican krem namaz sa ljesnjacima.Cokolada sa ljesnjacima je ljepsa kad su u njoj krupniji ljesnjaci,a po zelji mozete u kremu dodati jos mljevenih ljesnjaka za jacu aromu.

*** Izmjenu sam dodala u sastojcima da se moze dodati cokolade i do 200gr ,jer ima upita da bude krema rijeda al to moze sve biti i do cokolade,meni se nije desavalo,pa slobodno stavite i vise !
Izvor:  www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar