Tikvice: dijeta, lekovita svojstva i recepti za zdravlje

Tikvice su iz porodice bundeva (Cucurbitaceae). To je zeljasta, jednogodišnja jestiva biljka. Tikvice su zapravo voće, ali ih ljudi svrstavaju u povrće. Konzumiraju se više od 10 000 godina. Postoje dve teorije o poreklu tikvice. Prva je da seme potiče iz Amerike i da su je konkvistadori doneli u Evropu, a druga teorija je da tikvice potiču iz Indije. Druga teorija je verovatnija, jer se tikvice pronalaze u zapisima iz Egipta i Rimljana. Možda najtačnija terija je da su neke tikvice poreklom iz Amerike, a neke iz Indije, pošto ih ima više vrsta. Oblik joj se kreće od duguljaste, okrugle do oblika flaše. Boja može biti žuta, zelena i svetlo zelena. Dele se na zimske i letnje. Letnje imaju tanju i mekšu koru od zimskih.





LEKOVITA SVOJSTVA TIKVICA

Tikvice sadrže veoma malo kalorija, ali puno vitamina i zato su veoma zdrave i lekovite. Zbog malo kalorija a puno dijatetnih vlakana tikvice super služe osobama koje su na dijeti. U 100g tikvica (zajedno sa korom) ima 15-20 kalorija, a od toga je 3-4% ugljeni hidrati, 1-1,5% proteini i 0,2-0,5% masti. Od vitamina najviše sadrže C, B i K. Od mirala prisutni su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink i fosfor. Dijetom sa tikvicama možete izgubiti 4-6 kg mesečno.

Evo primera kako treba da izgleda dnevni jelovnik dijete sa tikvicama:

dijeta sa tikvicama

Doručak: dinstane tikvice (250) g sa povrćem(150 g), šolja zelenog čaja.

Užina: 1 jabuka, čaša soka od narandže ili vode.

Ručak: zapečena tikvica (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.

Užina: zapečena tikvica (250 gr), salata sa kupusom i šargarepom (250 gr), čaša soka od jabuke.

Večera: 100 g suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, čaša soka od jabuka ili zelenog čaja.
Ostala lekovita svojstva

    povišen krivni pritisak – kalcijum i magnezijum snižavaju pritisak
    dijabetes – smanjuju resorpciju glukoze i imaju veoma malo ugljenih hidrata
    dijeta – sadrži puno vode i minerala, a malo masti i ugljenih hidrata, smanjuje apetit
    nakupljanje viška tečnosti – tikvica je prirodni diuretik i oslobađa organizam od viška
    koncetracija – pomaže u održavanju pažnje
    probavne smetnje – poboljšava probavu i čisti creva i smanjuje mogućnost nastanka raka
    holesterol – normalizuje holesterol i blagotvorno deluje na krvni sistem pa štiti od ateroskleroze i srčanog udara
    uvećana prostata – smanjuje simptome
    suva i problematična koža – tikvice hidriraju i popravljaju nedostatke
    imunitet – povećavaju količinu proteina pa i opštu otpornost organizma

Tikvice još i čuvaju zdravlje fetusa, pa se preporučuju trudenicama i povećavaju libido.
UZGOJ I ČUVANJE TIKVICA

Seme se seje kada prođu svi mrazevi. Traži rastresito zemljište, plodno, peskovito i duboko koje je u jesen potrebno preorati i pođubriti stajskim đubrivom. Zahteva puno svetla i vode, ali može da uspe i u hladu. Iako traži puno vode, ne treba je pretopiti pošto se tada javljaju gljivice kojima je tikvica veoma sklona. U proleće pođubriti mineralnim đubrivom. Kada razvije prvi list, potrebno je okopati zemljište. Zalivati svakih 5-7 dana. Potrebno je prskati protiv pepelnice i plemenjače. Stabljiku podupreti sa štapom, da plodovi ne bi dodirivali zemlju i oboleli. Branje je svakodnevno, da bi se javljale nove biljke što duže.

Kod kupovine tikvica, uzeti u obzir stanje kore. Ona treba da bude čvrsta i sjajna. Čuvati u frižideru do sedam dana, najbolje neoprane. Tikvice se mogu zamrznuti, ali posle odmržavanja postaju dosta mekanije.




TIKVICE U KUHINJI

Tikvica je popularna širom sveta. Sastojak je raznih jela. Stavljaju se u salate, čorbe, pohuju se, mešaju sa sirom i povrćem, mogu se praviti palačinke, hleb, špagete itd.
SALATA OD TIKVICA

Pomešati seckani paradajz, 10 seckanih listova bosiljka, 3 seckana čena belog luka i 400 g iseckane tikvice. U sve to dodati 2 kašike sirćeta i 2 kašike maslinovog ulja. Sve dobro izmešati i posoliti po ukusu.

TIKVICE SA SIROM

Prepoloviti jednu tikvicu i izdubiti. Kratko je peći na roštilju. Zatim je napuniti smesnom. Smesa se sastoji od jedne šoljice fete, 2 kašike sitno seckanog luka, 2 kašike začinskog bilja (po ukusu, npr bosiljak, tamjan…), kašika ulja i po ukusu so, biber i mlevena paprika.

PLJESKAVICE OD TIKVICA I PILETINE

Izrendati tikvicu i iscediti što više tečnosti iz nje. Umutiti jedno jaje sa korom limuna, pa dodati malo bibera i soli. U tu smesnu dodati tikvice, pola kile mlevene piletine, ¼ šolje prezle i jednu glavicu sitno seckanog luka. Sve dobro izmešati i od te smese napraviti 4 pljeskavice. Pržiti oko 7-8 minuta i poslužiti uz hleb ili salatu.

TOST SA TIKVICAMA

Propžiti sitno iseckan čen belog luka na jednoj kašiki maslonovog ulja. Dodati 4 male tikvice. Peći dok tikvice ne smekšaju i porumene i dodati sok od polovine limuna. Napraviti tost od hleba, posuti maslinovim uljem, dodati gotove tikvice i od gore malo jogurta.

PITA OD TIKVICA

Oprati i oljuštiti tri tikvice srednje veličine. Posoliti i ostaviti pola sata. Kada se ocede, uvaljati u brašno i pržiti dok ne porumene. U tepsiju naslagati red tikvica, pa 200 g praške šunke pa narednano 150 g sira. Preliti sa umućena 2 jajeta sa jednom pavlakom. Peći na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

TIKVICE KAO KOZMETIKA

Maska – Jednu kašiku soka od tikvice dodati u jedno žumance. Naneti na lice, čekati 20 minuta da odstoji pa vatom skinuti.

Za regeneraciju – Iseći sveže tikvice na kolutove i prekriti njima lice i vrat. Posle 20 minuta skinuti i umiti se mlekom ili mekom vodom.


Izvor: http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar