Zlatne kifle! Kako je samo kifla meka bez margarina i bez mlijeka!

Kako je samo kifla meka BEZ margarina i BEZ mleka!Licno moj recept nastao iz ljubavi prema mojoj djecici, kada sam im obecala Kroasane dok dodju iz skole a onda zafalilo nekih sastojaka ja odlucim da napravim ovo





SASTOJCI:

Tjesto:

400ml jogurta
300ml vode
200ml ulja
2 velike kasike secera
1 velika kasika soli
1 velika kasika kvasca
2 jaja
1kg i 100gr brasna (potrosila sam vise od kila)
ZA FILOVANJE
Nutella
Sir





PRIPREMA

U serpu za mjesanje tjesta staviti jogurt, vodu i ulje (treba da bude toplo vodu I ulje malo zagrrejati pa onda dodati jogurtu). U drugoj posudici razmutiti kvasac sa jednom kasikom secera, jednom kasikom brasna I malo vode ostaviti da nadodjete dodati u mjesavinu ulja jogurta I vode. Mikserom (zice za meko tjesto) pjenasto umuti jaja sa 1 kasikom secera te dodaj u smjesu. Nastavi miksati tjesto dodaj. Pola kolicine brasna I miksaj oko 5 minuta najvecom brzinom. Zatim zamjeni zice na mikseru stavi zice/nastavke za tjesto I nastavi dodavati brasno sve dok tjesto ne postane dvrdje tako da ga mozes iskrenuti na sto i oblikovati kuglu (da bi tjesto bilo jos vazdusastije bacite ga koji put od sto)
Oblikujte kuglu I stavite da se odmara (najbolje je u plasticnu posudu koju mozete poklopiti) dok ne udvostruci volumen. Dokisalo pazljivo istrestina sto I razoklagijati sto veci krug, seci testo najprije u
4 dela onda u 8 delova I svaku osminu u tri dela tako da dobijete 24 komada Kifle punite: Nutellom ili sirom po vasem izboru. Zamotajte kifle (Ja uzmem jedan komad iz kruga I onda ga jos malo rukom rastegnem. I umotam kiflu ostavite da dokisaju duplo! Pecite na 180C oko 15tak min dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Neka se malo. Ohlade u tepsiji pre sluzenja. Ohladjene mozete staviti u plasticnu kutiju ako ostane I sutradan su nenadmasne I slane.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar