Ovi kolacici su brzi za napraviti, ukusni, prhki i ekonomicni, a brzi i za pojesti..
Sastojci
za kolacice
1 cup (250g) putera
1/2 cup secera u prahu (cup 235 ml)
1 vanilin
1 1/3 cups svenamjenskog brasna
6 kasika gustina (corn starch)
1/2 kasikice praska za pecivo
1/2 kasikice soli
za ganache
3 kasike vrhnja za kuhanje
3 kasike dzema od malina ili drugog
130 gr cokolade za kuhanje
alternativa - sa ukusom jagode
1/4 kasikice extrakta sa ukusom jagode
malo roze jestive boje
alternativa - sa ukusom cokolade
1/4 ciup kakao
Priprema
1.
Lim za pecenje obloziti papirom. Pomijesati brasno, gustin, prasak za pecivo i so. U zdjelu od miskera staviti puter, secer i vanilu i mijesati na niskoj brzini dok se ne sjedini. Dodati suhe sastojke i miksati tek toliko da se sastojci fino sjedine.
2.
Staviti smjesu u vrecicu za ukrasavanje sa zvjezdastim nastavkom (Wilton 1M) i istiskati zvjezdice malo ih odvajajuci. Staviti tijesto u zamrzivac najmanje 20 minuta kako bi kolacici zadrzali oblik tokom pecenja.
3.
Ugrijati rernu na 325 F. Peci kolacice nekih 15-17 minuta. Ohladiti ih na resetki.
4.
Za ganache ugrijati vrhnje do vrenja i preliti preko cokolade. Sacekati koji minut pa umijesiti da se cokolada rastopi. Dodati dzem i miksati dok se ne dobije fina krema. Ostaviti u frizider 1 sat kako bi krema mogla da se malo stisne. Filovati kolacice.
Moji nisu stigli da e nafiliju pojedeni su tako..
5.
Alternativa za kolacice sa ukusom jagode: zamjeniti vanilu sa extraktom od jagode.
Alternativa za kolacice sa ukusom cokolade: zamjeniti 1/4 cups brasna sa 1/4 kasikom kakaa.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar