Dekorativna pletenica sa puno maka najčešći je izbor za praznični meni!






 Sastojci 4 osobe

    500 g brašna
    300 ml mlijeka
    1 kesica suhog kvasca
    1 jaje
    1 supena kašika šećera
    1 čajna kašika soli
    25 g putera
    I JOŠ:
    malo putera za premazivanje posude
    jaje za premazivanje pletenice
    mak za posipanje


 Priprema

    1.
    U veliku zdjelu izliti mlako mlijeko, pa umiješati suhi kvasac i šećer. Ostaviti na toplom mjestu da naraste, otprilike 15 minuta.
    2.
    Sa strane umutiti jedno jaje sa solju, pa ga umiješati u mlijeko.
    U tavici istopiti puter, malo ohladiti, pa i njega izliti u mlijeko. Sve dobro promiješati.
    Postepeno dodavati brašno i miješati kašikom.
    3.
    Tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu i mijesiti 10 minuta. Po potrebi dodavati malo brašna, da se tijesto ne lijepi za ruke.
    4.
    Posudu dobro namastiti puterom, pa u nju staviti tijesto. Okretati tijesto da se dobro zamasti sa svih strana. Zatim ga pokriti krpom i ostaviti da stoji 30 minuta.
    5.
    Nadošlo tijesto pritisnuti rukom nekoliko puta da splasne.
    6.
    Izručiti ga na pobrašnjenu podlogu i podijeliti na tri jednake loptice.
    7.
    Svaku lopticu mijesiti dvije, tri minutice.
    8.
    Loptice razvaljati u valjke dužine 45 cm.






   9.
    Tri valjka spojiti na vrhu i onda isplesti klasičnu holandsku pletenicu ( najpoznatija i najjednostavnija pletenica na svijetu ).
    Premjestiti je u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
    10.
    Pokriti krpom i ostaviti da stoji sat vremena na toplom mjestu. Pletenica će uduplati svoj volumen. Premazati je jajetom i bogato posuti makom.
    11.
    Peći na 180 stepeni, 40 minuta.
    Pečenu pletenicu umotati u krpu dok ne postane mlaka.


Izvor: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Predlažemo da pogledate:

Nema komentara:

Objavi komentar