Sastojci 4 osobe
500 g brašna
300 ml mlijeka
1 kesica suhog kvasca
1 jaje
1 supena kašika šećera
1 čajna kašika soli
25 g putera
I JOŠ:
malo putera za premazivanje posude
jaje za premazivanje pletenice
mak za posipanje
Priprema
1.
U veliku zdjelu izliti mlako mlijeko, pa umiješati suhi kvasac i šećer. Ostaviti na toplom mjestu da naraste, otprilike 15 minuta.
2.
Sa strane umutiti jedno jaje sa solju, pa ga umiješati u mlijeko.
U tavici istopiti puter, malo ohladiti, pa i njega izliti u mlijeko. Sve dobro promiješati.
Postepeno dodavati brašno i miješati kašikom.
3.
Tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu i mijesiti 10 minuta. Po potrebi dodavati malo brašna, da se tijesto ne lijepi za ruke.
4.
Posudu dobro namastiti puterom, pa u nju staviti tijesto. Okretati tijesto da se dobro zamasti sa svih strana. Zatim ga pokriti krpom i ostaviti da stoji 30 minuta.
5.
Nadošlo tijesto pritisnuti rukom nekoliko puta da splasne.
6.
Izručiti ga na pobrašnjenu podlogu i podijeliti na tri jednake loptice.
7.
Svaku lopticu mijesiti dvije, tri minutice.
8.
Loptice razvaljati u valjke dužine 45 cm.
9.
Tri valjka spojiti na vrhu i onda isplesti klasičnu holandsku pletenicu ( najpoznatija i najjednostavnija pletenica na svijetu ).
Premjestiti je u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
10.
Pokriti krpom i ostaviti da stoji sat vremena na toplom mjestu. Pletenica će uduplati svoj volumen. Premazati je jajetom i bogato posuti makom.
11.
Peći na 180 stepeni, 40 minuta.
Pečenu pletenicu umotati u krpu dok ne postane mlaka.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar