Bomba od čokolade, lješnjaka i ruma, totalno po mom guštu! Uz rum sam koristila svoj domaći baileys i čokoladni liker (na tragu carolansa...). Dodala omiljene tople, zimske začine i ostaje mi samo topiti se poput sljezovog kolačića kad odrežem prvi komad, mmmm!
Sastojci
biskvitne kore
• 9 žumanaca
• 180 g šećera
• 180 g maslaca
• 180 g tamne čokolade
• 200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
• 50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
• 70 ml tamnog ruma
• 1 žličica praška za pecivo
• cimet, vanilija, allspice
• 9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
preljev za biskvitne kore
• 300 ml mlijeka
• 100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
• 2 žlice Milka Choco Drink
• žličica vanilije
krema
• 600 ml vrhnja za kuhanje
• 600 ml mlijeka
• 100 ml baileysa ili čokoladnog likera
• 150 g tamne čokolade
• 100 g bijele čokolade
• 3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
• 100 g škrobnog brašna / gustina
• 150 g šećera
• 125 g maslaca
• 2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
• 1 paketić želatine
glazura
• 100 g tamne kuverture
• 3-4 žlice ulja
• po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
čokoladni obruč
• 200 g tamne kuverture
Priprema
Težina:
Srednje zahtjevno
1. Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
2. Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
3. Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu - dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
4. Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom - dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
5. Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
6. Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.
7. Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. - obruč možete napraviti i od bijele kuverture :)
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar