Keksi sa jabukama

Predivni prhki keksići sa nadjevom od jabuka. Umjesto jabuka, može se staviti nadjev od orašastih plodova, maka, čvrste marmelade ..!



SASTOJCI:
Tijesto:

    80 g šećera
    65 g maslaca sobne temperature
    1 jaje
    prstohvat soli
    1/2 (90g) kiselog vrhnja
    70 ml ulja
    250 g glatkog brašna
    60 g gustina-kukuruzni škrob


Nadjev:

    2 srednje velike jabuke
    1 ravna žličica šećera
    1/2 žličice cimeta
    1 vanilin šećer
    2 petit beurre keksa
    ili 3-4 žlice mljevenih oraha
    ili 3-4 žlice krušnih mrvica
    šećer u prahu za posipanje





PRIPREMA:

Sve raditi bez miksera! U dubljoj zdjeli za kolače žlicom izraditi maslac sa šećerom. Dodati jaje i prstohvat soli, malo izmiješati, pa dodati kiselo vrhnje i ulje. Umjesto kiselog vrhnja, može čvrsti jogurt. Kad se sastojci spoje, dodati brašno i gustin  prethodno izmiješane u zdjelici. Sve sastojke spojiti (i dalje žlicom) da se dobije glatko tijesto. Zdjelu prekriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak dok se pripremi nadjev. Jabuke očistiti i naribati, pa sa šećerom pirjati na jačoj vatri dok se jabuke ne posuše. Dodati cimet i vanilin šećer i staviti hladiti. U hladno umiješati mljeveni keks, orahe ili krušne mrvice (kod mene ovaj put keksi).Nadjev mora biti sočan, ali ne i vodenast.
 Za lepezasti oblik. Tijesto podijeliti na komade težine 50 grama. Svaki oblikovati u lopticu, uvaljati u brašno, pa na papiru za pečenje spljoštiti rukom (ili koristiti lazanjur-oklagiju) u ovalni oblik debljine 1/2 cm, dužine 12cm, a širine 9 cm.

Pola razvaljanog komada tijesta ostaviti kako je, a na drugoj polovini oštrim nožićem zarezati uzdužne crte na razmaku malo većem od 1 cm (kod mene 5 crta). Rubni dijelovi moraju ostati nedirnuti.  Na početak punog dijela tijesta, bez zareza, staviti 1 žlicu nadjeva u obliku valjka. Zarolati nadjeveni dio tijesta prema zarezanom dijelu, pa duž zareza do kraja. Prebaciti na lim obložen papirom za pečenje, spoj okrenut dolje i saviti u oblik polumjeseca. Rezovi će se razdvojiti. Za okrugli oblik. Tijesto razvaljati na papiru za pečenje na 1/2 cm debljine. Kalupom promjera 5 cm ili čašom istog promjera, vaditi krugove. Svaki put kalup ili čašu umočiti u brašno kako se tijesto ne bi zalijepilo. Ostatke tijesta skupiti i formirati lopticu, razvaljati i vaditi krugove. Tako dok se ne utroši tijesto. Treba se dobiti paran broj krugova. Pola krugova ostaviti cijele, a na drugoj polovini napraviti mali križić (meni je najzgodnije bilo pritisnuti sredinu kruga nožem zaobljenog, ne oštrog vrha... kad se reže, nož povlači tijesto). U sredinu punih krugova staviti žličicu nadjeva i poklopiti zarezanim krugovima. Lagano pritisnuti rubove vilicom da se spoje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170"C 30 minuta. Keksi trebaju ostati blijedi, tek s donje strane da počnu rumeniti. Vruće uvaljati u šećer u prahu. Od ovih sastojaka sam dobila 6 duguljastih i 15 okruglih keksića.

NAPOMENA:

    Ako se pravi dupla doza, praviti sa 1 jajem, a ostale sastojke uduplati.

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar